NOS App

Gratis – in de Play Store

OPEN
Ga naar het menu
Ga naar de inhoud
Nieuws
Sport


NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK •ECONOMIE • VANDAAG, 14:20 • AANGEPAST VANDAAG, 14:51
Kabinet: geen aanvullende maatregelen, besmettingen stabiliseren
Er komen voorlopig geen aanvullende maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Op advies van het OMT ziet het kabinet daar geen aanleiding toe, zei demissionair premier Rutte na afloop van het wekelijkse overleg met de meest betrokken ministers. “Het kan zijn dat ik hier volgende week met een heel ander verhaal sta, maar ik hoop het van ganser harte niet.”

Minister De Jonge van VWS zei dat het aantal nieuwe positieve test nog steeds te hoog is, maar wel stabiliseert. “Ze stijgen niet meer.” Volgens hem zijn er vandaag zo’n 9000 besmettingen vastgesteld, en dat is iets minder dan de afgelopen dagen.

De Jonge wees erop dat het hoge aantal nieuwe positieve tests nog niet leidt tot een grote stijging van patiënten in de ziekenhuizen. “Laten we dat zo houden.” Het bewijst volgens hem dat vaccineren werkt. Daardoor worden mensen minder ziek.

Kwartier frisse lucht door huis
In het coronadebat van vorige week kondigde premier Rutte al aan dat thuiswerken weer de norm wordt. Vanaf vandaag is dat ook daadwerkelijk zo. “Iedereen werkt thuis, tenzij het echt niet anders kan”, zei Rutte. Eerder liet het kabinet dat advies los, en ging daarmee in tegen het OMT.

Rutte hamerde ook op het belang van goede ventilatie in binnenruimtes, om verspreiding van het virus tegen te gaan. “Iedere dag minstens een kwartier frisse lucht door het huis.” Dat geldt volgens hem ook voor scholen, winkels en de horeca. Het advies wordt toegevoegd aan de basisregels, zoals handenwassen en anderhalve meter afstand houden.

Partijen als de PVV dringen al sinds het begin van de coronacrisis aan op goede ventilatie. Rutte zei dat het kabinet ook altijd al overtuigd is geweest van het nut van ventilatie, maar dat het tot nu toe onvoldoende is beklemtoond in de communicatie. Daarom wordt er bij de persconferenties een pictogram over ventilatie toegevoegd aan de bordjes op de spreekgestoeltes van Rutte en De Jonge.

Rutte over het kabinetsstandpunt over ventilatie:


3:32
Rutte: we hebben ventileren niet altijd goed gecommuniceerd
Volgens Rutte gaat het op dit moment bij nog te veel horecazaken niet goed. “Houd je aan de voorwaarden”, waarschuwde hij. Ook in de horeca moeten mensen anderhalve meter afstand houden en moeten gasten een plaats toegewezen krijgen.

Kijk hier terug wat Rutte en De Jonge bij het persmoment vandaag zeiden:

BEKIJK OOK

50 nieuwe ziekenhuisopnames • De Jonge: aantal besmettingen stabiel, nog wel te hoog

50.000 besmettingen, maar toch is het in Engeland tijd voor ‘Freedom Day’

Kabinet trapt op rem om ‘ongekende’ besmettingscijfers, maar wuift kritiek weg
Deel dit artikel:

Twitter
Facebook
Email
WhatsApp

7 jaar en tbs geëist tegen pakketbezorger die man uit Wijchen doodreed

Marokkaan weg uit Guantánamo Bay, eerste keer sinds aantreden Biden
LIVEBLOG

50 nieuwe ziekenhuisopnames • De Jonge: aantal besmettingen stabiel, nog wel te hoog
NOS
Over de NOS
Werken bij de NOS
Contact
Journalistieke verantwoording
Herstelrubriek
Ombudsman NPO
NOS Apps
Voorwaarden
Privacy
Cookie-instellingen
© NOS 2021
Naar boven